Jak wybrać ostrzałkę do noży?

Ponieważ nasza oferta obejmuje kilkanascie rodzajów ostrzałek, więc często klienci zadają nam proste pytanie - jaką ostrzałkę wybrać?

W brew pozorom odpowiedź nie jest taka oczywista. Wszystko zależy od tego, co i jak chcemy naostrzyć.

Wybierając ostrzałkę musimy pamiętać o dwóch ważnych zasadach:

  • Bardzo istotne podczas ostrzenia jest utrzymanie stałego, prawidłowego kąta ostrzenia.
  • Ostrzałka musi być zbudowana z twardszego materiału niż nóż który mamy naostrzyć.


Dlaczego wybór i utrzymanie prawidłowego kąta ostrzenia jest takie ważne?


Nóż ostrzymy zawsze ostrzem do przodu, tak jak bysmy chcieli odkroić kawałek ostrzałki. Wybór kąta ostrzenia to wybór kompromisu pomiędzy trzymaniem ostrości, a delikatnością i odpornością na stępienie. Mniejszy kąt daje ostrzejsze, ale delikatniejsze i łatwiejsze do stępienia ostrze.


Kąt ostrzenia wybieramy w zależności od tego, co checemy naostrzyć:

  • Noże kuchenne - 17-20°
  • Noże myśliwskie 20-25°
  • Noże składane 17-20°
  • Siekiery 35°


W tym miejscu pada drugie pytanie:
A czym mam mierzyć te kąty i jak mam je utrzymać podczas ostrzenia?

Dlatego też wszystkim, którzy nie zajmują się zawodowo ostrzeniem proponujemy ostrzałki, które wymuszają prawidłowy kąt ostrzenia. Z reguły jest to 20°, bo jest to najpopularniejszy kąt ostrzenia noży.

Typy ostrzałek czyli co wybrać i dlaczego?



Jeżeli przejrzymy dowolne forum o nożach, to zauważymy, że wszyscy fachowcy polecają ostrzenie na ostrzałkach kamiennych zwanych kamieniami wodnymi.

 


Ostrzałka kamienna Taidea (3000/8000) T0914W

Ten typ ostrzałki pozwala na całkowitą kontrolę nad procesem ostrzenia, gwarantując najlepsze rezultaty. Każda ostrzałka kamienna ma podaną gradację, czyli informację o grubości  ziarna z której jest zbudowana. Im mniejsza gradacja, tym grubsze ziarno. Ostrzymy nóż zaczynając kamienie o małej gradacji, a polerujemy na kamieniach o dużej gradacji. Ponieważ do naostrzenia noża potrzebujemy przynajmniej dwóch kamieni o różnych gradacjach, w naszej ofercie znajdziesz ostrzałki dwustronne pozwalające na naostrzenie i wypolerowanie noża.

Jak ostrzyć na ostrzałce kamiennej ?

  • Najpierw należy włożyć kamień do wody na ok. 15 minut.
  • prowadzimy nóż ostrzem do przodu
  • ostrzymy obie strony krawędzi tnącej
  • staramy się zachować stały kąt ostrzenia od progu po czubek głowni


Jeżeli nie mamy wprawy w utrzymaniu kąta, to bezpieczniej jest użyć specjalnej prowadnicy która zapewni odpowiedni kąt ostrzenia.

Prowadnica Taidea do ostrzenia noży na kamieniach


W swojej ofercie mamy również diamentowe ostrzałki Taidea

Diamentowa ostrzałka Taidea (360/600) T1303D


Ich zaletą jest to że nie trzeba ich moczyć w wodzie i diament jest bardziej agresywny (szybciej "zbiera" nóż) więc ostrzenie noża jest szybsze. Wadą jest to, że nie można używać prowadnicy, bo diament błyskawicznie zetrze z niej warstwę teflonu zapewniającą odpowiedni poślizg.

 

Stalki / Musaki

 

Ceramiczna ostrzałka Taidea stalka TV1703

Ulubione narzędzie rzeźników, masarzy i szefów kuchni. W brew pozorom stalka nie służy do ostrznia noża. Podczas krojenia krawędź tnąca zawija się i stalka służy do odwinięcia i wyprostowania krawędzi tnącej.  Po pewnym czasie jednak nie da się już odwinąć krawędzi i wtedy trzeba naostrzyć nóż na normalnej ostrzałce do noży.

Ostrzałki kuchenne

 


Diamentowa ostrzałka Taidea (360/1200) TG1007

Ostrzałki kuchenne mogą mieć trzy rodzaje mechanizmów ostrzących:

Kółka diamentowe i ceramiczne


kółka diamentowe i ceramiczne

Pręty z węglika wolframu i pręty ceramiczne

 


pręty z węglika wolframu i pręty ceramiczne

 

Pręty z posypką diamentową

 


pręty z posypką diamentową

 

Tego typu ostrzałki mają na stałe ustawiony kąt ostrzenia. Dobrze by ostrzałka była dwustopiowa, gdzie pierwszy stopień służy do ostrzenia, a drugi do wygładzania ostrza.

 

Ostrzałki do ostrzenia na sztorc


Ostrzałka Taidea T0907T


Bardzo dobrze sprawdzają się na działce, gdzie oprócz noża można szybko naostrzyć maczetę, siekierę, łopatę czy sekator.

Systemy ostrzące

 Diamentowy system ostrzałek Taidea T0931D

Zestawy uniwersalne, dajace efekt ostrzenia porównywalny z ostrzeniem na kamieniach wodnych. Z reguły składają się z trzech lub czterech kamieni o różnej gradaji. Dzięki swojej budowie możemy wybrać jeden z kilku kątów pod jakim chcemy naostrzyć nóż.

 

Jak naostrzyć nóż ceramiczny?

Jeżeli chcemy naostrzyć nóż ceramiczny, to jedynymi ostrzałkami które sobie z tym poradzą, są ostrzałki diamentowe.
Do wyboru mamy dwa rodzaje ostrzałek diamentowych:

Ostrzałkę ręczną:

 

Diamentowa ostrzałka Taidea (600/1000) TG1706
lub Ostrzałkę elektryczną:

Elektryczna ostrzałka diamentowa Taidea T1031D


Ponieważ ceramika jest bardzo twardym materiałem,  najlepszym wyborem będzie ostrzałka elektryczna.

Jak naostrzyć noże ząbkowane?

Jeżeli zaczniemy ostrzyć nóż ząbkowany np. na kamieniu wodnym lub innej nie przystosowanej do tego celu ostrzałce, to po tej operacji dostaniemy nóż bez ząbków.  Jedynym skutecznym sposobem jest ręczne ostrzenie każdego z ząbków oddzielnie, za pomocą specjalnie wyprofilowanej ostrzałki

 


Diamentowa ostrzałka Taidea (600) T0905D