Kamień wodny King S-55 Gradacja 6000 z podstawą

Kamień wodny King S-55 Gradacja 6000 z podstawą


Kod produktu:
S-55 (HT-53)
Producent:
King

Materiał ścierny:
Korund
Gradacja:
6000
189,00 zł
Cena netto: 153,66 zł
Dostępność: Dostępny
Wysyłka w ciągu: 2-3 dni roboczych
Koszt dostawy od 9,90 zł

Japoński kamień do ostrzenia King Deluxe S-55 (HT-53) o gradacji 6000

Kamienie są najlepszym sposobem do szlifowania, ostrzenia i polerowania krawędzi tnącej. Taką metodę wykorzystują również japońskie manufaktury produkujące noże.

Wysokiej jakości kamień ostrzący King Deluxe S-55 (HT-53) 6000 jest przeznaczony do końcowego wygładzania i polerowania ostrza. Materiałem w czystej postaci użytym do produkcji tych kamieni jest tritlenek diglinu Al2O3 (korund). Kamień o wymiarach 185x62x15mm i gradacji (ilość ziaren, drobin ściernych na cm2) 6000, został osadzony na podstawie z tworzywa, wyposażonej w gumowe, antypoślizgowe stopki. 

King to marka należąca do założonej w 1948 r. firmy MATSUNAGA STONE CO., LTD. która specjalizuje się w produkcji różnego rodzaju materiałów ściernych w tym kamieni do ostrzenia noży. Wysoka jakość oferowanych produktów sprawiła, że kamienie King są rozpoznawalne i wysoko cenione na całym świecie.

 

Ostrzenie noży:

  1. Dobór gradacji

    • #220 - #600 gdy nóż jest bardzo tępy lub ma uszkodzoną, uszczerbioną krawędź tnącą
    • #800 - #1200 dla regularnie ostrzonych, lekko stępionych noży
    • #1500 - #6000 do końcowego wygładzania, polerowania


  2. Ostrzenie

    1. Na kilka minut przed użyciem kamień należy namoczyć w wodzie. Podczas ostrzenia kamień powinien być cały czas mokry. 



    2.  Ustaw kamień stabilnie na blacie. Można podłożyć pod kamień wilgotną szmatkę lub ręcznik papierowy, które będą zapobiegać przesuwaniu się kamienia. Nóż powinien być ułożony pod kątem 15-20 stopni względem kamienia. 



    3. W zależności od rodzaju ostrza:

    - nóż ostrzony jednostronnie - należy ostrzyć 90% z jednej i 10% z drugiej strony
    - nóż ostrzony dwustronnie - należy ostrzyć jednakowo z obu stron



    4. Po zakończeniu ostrzenia należy usunąć zadziory z krawędzi tnącej. W tym celu ustaw nóż prostopadle względem kamienia i utrzymując ten kąt, delikatnie przesuń wzdłuż całej krawędzi tnącej, raz z jednej, raz z drugiej strony ostrza. 



  3. Konserwacja

    Kamień po użyciu należy dokładnie umyć i wysuszyć. Z czasem na powierzchni mogą pojawić się wgłębienia, które należy wyrównać np. za pomocą specjalnego kamienia do wyrównywania.