Japoński kamień do ostrzenia King Deluxe S-55 (HT-53) o gradacji 6000
Kamienie są najlepszym sposobem do szlifowania, ostrzenia i polerowania krawędzi tnącej. Taką metodę wykorzystują również japońskie manufaktury produkujące noże.
Wysokiej jakości kamień ostrzący King Deluxe S-55 (HT-53) 6000 jest przeznaczony do końcowego wygładzania i polerowania ostrza. Materiałem w czystej postaci użytym do produkcji tych kamieni jest tritlenek diglinu Al2O3 (korund). Kamień o wymiarach 185x62x15mm i gradacji (ilość ziaren, drobin ściernych na cm2) 6000, został osadzony na podstawie z tworzywa, wyposażonej w gumowe, antypoślizgowe stopki.
King to marka należąca do założonej w 1948 r. firmy MATSUNAGA STONE CO., LTD. która specjalizuje się w produkcji różnego rodzaju materiałów ściernych w tym kamieni do ostrzenia noży. Wysoka jakość oferowanych produktów sprawiła, że kamienie King są rozpoznawalne i wysoko cenione na całym świecie.
Ostrzenie noży:
- Dobór gradacji
- #220 - #600 gdy nóż jest bardzo tępy lub ma uszkodzoną, uszczerbioną krawędź tnącą
- #800 - #1200 dla regularnie ostrzonych, lekko stępionych noży
- #1500 - #6000 do końcowego wygładzania, polerowania
- Ostrzenie
1. Na kilka minut przed użyciem kamień należy namoczyć w wodzie. Podczas ostrzenia kamień powinien być cały czas mokry.
![](/data/include/cms/cms_graphics/trivia_hotto01.jpg)
2. Ustaw kamień stabilnie na blacie. Można podłożyć pod kamień wilgotną szmatkę lub ręcznik papierowy, które będą zapobiegać przesuwaniu się kamienia. Nóż powinien być ułożony pod kątem 15-20 stopni względem kamienia.
![](/data/include/cms/cms_graphics/trivia_hotto02.jpg)
3. W zależności od rodzaju ostrza:
- nóż ostrzony jednostronnie - należy ostrzyć 90% z jednej i 10% z drugiej strony
- nóż ostrzony dwustronnie - należy ostrzyć jednakowo z obu stron
![](/data/include/cms/cms_graphics/trivia_hotto03.jpg)
4. Po zakończeniu ostrzenia należy usunąć zadziory z krawędzi tnącej. W tym celu ustaw nóż prostopadle względem kamienia i utrzymując ten kąt, delikatnie przesuń wzdłuż całej krawędzi tnącej, raz z jednej, raz z drugiej strony ostrza.
![](/data/include/cms/cms_graphics/trivia_hotto04.jpg)
- Konserwacja
Kamień po użyciu należy dokładnie umyć i wysuszyć. Z czasem na powierzchni mogą pojawić się wgłębienia, które należy wyrównać np. za pomocą specjalnego kamienia do wyrównywania.