Diamentowa ostrzałka stołowa T1303D wykorzystuje
monokrystaliczne diamenty by szybko naostrzyć i wygładzić każdy typ ostrza.
Ostrzałka posiada dwie ziarnistości materiału ściernego – 360 do wstępnej
obróbki tępych narzędzi oraz 600 do ostatecznego szlifowania krawędzi w celu
uzyskania perfekcyjnego ostrza. Ostrzałka posiada wyjątkową powierzchnię
ostrzącą pokrytą owalnymi otworami, które zbierają i zatrzymują drobiny
metalu powstałe w trakcie procesu ostrzenia. Dzięki temu powierzchnia ostrzałki
pozostaje zawsze czysta. Plastikowa obudowa z antypoślizgowymi stopami pozwala
na bezpieczne i łatwe ostrzenie.
Gradacja 360 | Gradacja 600 |
Dane techniczne:
Przeznaczenie :
Zawartość opakowania:
Gwarancja 3 lata.
UWAGA!
Prawidłowe prowadzenie noża na ostrzałce (ostrzem do przodu - jak do cięcia):
Instrukcja użycia:
Postaw
ostrzałkę na płaskiej powierzchni. Do ostrzenia noża użyj jednej lub dwóch stron
kamienia, w zależności od tego jak bardzo tępy jest nóż.
Gradacja 360 -
Użyj tej strony tylko wtedy gdy nóż jest naprawdę tępy, lub gdy chcesz naostrzyć
nóż ceramiczny. By naostrzyć nóż, przesuń po kamieniu (lekko dociskając)
kilkukrotnie najpierw jedną, potem drugą stronę noża.
Ostrząc nóż staraj się
zachować odpowiedni kąt pochylenia noża (15°-30°)
Gradacja 600
Ta strona służy
do wygładzania powierzchni noża. Można jej używać często do podostrzenia noża.
By wygładzić nóż kilkukrotnie, delikatnie przesuń najpierw jedną, potem drugą
stronę noża.
Do utrzymania prawidłowego kąta ostrzenia polecamy użycie prowadnicy T1091AC
Tak wygląda ostrzenie na ostrzałce diamentowej w praktyce:
.